(Sport)blessures

Als sporter wil jij zich actief en vrij kunnen bewegen. Klachten en blessures kunnen jou hierin flink beperken. Ik ben gespecialiseerd in sportklachten en heb kennis van sport specifieke oefeningen om zo gericht aan jouw herstel te kunnen werken, daarnaast begrijp ik hoe belangrijk sport voor jou kan zijn. De therapie zal zich niet alleen richten op het herstel van de blessures, maar de therapie kan ook bedoeld zijn om juist de lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn, zodat je niet alleen herstelt, maar ook sterker wordt. 

De behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de spierkracht, bewegingsvrijheid en stabiliteit van het kniegewricht. Samen ga wij aan de slag in de oefenzaal om jouw klacht te verminderen. Mocht het nodig zijn is het goed om te weten dat ik nauw samen werk met diverse specialisten, orthopeden. Kortom, jij bent in goede handen, omdat er een behandelplan wordt gemaakt die zowel rekening houdt met jouw mogelijkheden en aan de andere kant de sport die je beoefent.

Ervaar jij klachten tijdens of na het sporten neem dan snel contact op. Contact 

 

Chronische pijnklachten 

Als je niet goed wordt voorgelicht over chronische pijn en/of wordt begeleid hierin, ontstaat een vaak lange en frustrerende zoektocht naar de oorzaak van de pijn. Vervolgens vinden er vaak veel onsuccesvolle behandelingen plaats en kan er afhankelijkheid ontstaan van pijnmedicatie, met vervelende bijwerkingen. Dit is ook de reden waarom veel ingezette therapieën geen of onvoldoende resultaat bieden.  Er ontstaan beperkingen, bijvoorbeeld uitval van werk of bij jouw sociale activiteiten.

Je kunt je de regie op je pijn terugkrijgen door aandacht te besteden aan álle factoren die invloed hebben op de pijn. Het bijsturen van gedachten en emoties, vermindering van activatie van het stresssysteem, maar ook verbeteren van de leefstijl, aandacht voor persoonlijke achtergronden en fysieke verbetering en weer gaan bewegen zonder angst. Een integrale benadering dus.

- Chronische rugpijn
Denk aan lage rugpijn, hoge rugpijn en pijn in middenrug zonder duidelijke oorzaak. Zoals bij artrose, na een hernia of rugoperatie of nadat je door je rug bent gegaan. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende chronische pijnklachten. 

- Chronische nekpijn
Denk aan nekpijnen als een stijve nek, zere nek en andere nekklachten. Ook aanhoudende pijnklachten naar aanleiding van een whiplash zien wij veel. 

- Chronische armklachten
Denk aan zeurende pijn in een deel van je arm of je hele arm en schouder. Vaak voelt je arm ook moe en zwaar aan. 

- Chronische beenklachten
Denk aan zeurende of stekende pijn in een deel van je been of van je hele been. Je been kan zwaar en vermoeid aanvoelen en je kan het gevoel hebben er te weinig kracht in te hebben.

Ervaar jij al langer dan 12 weken klachten neem dan contact op.

 

Fascia therapie

Bij deze methode wordt er niet slechts gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar uw houding en beweging als geheel. Fascia is een andere woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De vliezen zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen. Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden ('sensoren') dan spier of bot. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia. Ik ben erin getraind deze problemen snel op te sporen. En gelukkig is fascia meestal heel goed te beïnvloeden. De behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van uw klacht.

 

Fascia gerelateerde klachten ontstaan door te veel in dezelfde houding zitten, een ongeluk, operatie of overbelasting van de spieren. Maar ook stress, slechte voeding & hydratatie, te weinig bewegen of niet genoeg variatie in de bewegingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van klachten. Deze uiten zich als een beperking in de bewegingsvrijheid, stijfheid, ontstekingen, pijn of verharding van de fascia.

Niets in uw lichaam bestaat of functioneert op zichzelf, alles reageert op elkaar en werkt op een prachtige maar ingewikkelde manier met elkaar samen. Doordat de fascia door het hele lichaam loopt en krachten niet alleen plaatselijk maar via het gehele lichaam verdeelt kan een beperking in uw kuit letterlijk uw nekpijn veroorzaken en uw lage rugpijn zou kunnen komen van een beperking in schouder. Daarnaast zijn uw emotionele gesteldheid en levensstijl even belangrijk als de stoorzenders in het lichaam. 

Triggerpoints, verklevingen of ontstekingen veroorzaken op zichzelf geen pijn, ze geven wel signalen af die door de zenuwen naar de hersenen worden geleid. Pijn ontstaat pas in het brein en het is aan de hersenen in welke mate deze signalen als pijn worden ervaren of niet. Daarin is de gevoeligheid van het zenuwstelsel van groot belang en die gevoeligheid kan wisselen van moment tot moment. Zo hebben emoties (vooral angst), stress, koorts, slaap, voeding, hormonen en medicijnen een sterke invloed op de gevoeligheid van het zenuwstelsel.

 

Wilt u meer weten over deze manier van behandelen neem dan contact op.

(Sport)massage

Een stevige massage die de doorbloeding van spieren verbetert en afvalstoffen sneller uit spierweefsel afvoert, dat is de corebusiness van een sportmassage want uiteindelijk verbetert daardoor ook de situatie en herstellen blessures sneller. Een perfecte behandeling voor sporters om voor of na hun activiteit te ondergaan maar net zo geschikt voor ieder ander die wel eens last heeft van gespannen nekspieren. Of wat te denken van een drukke werkdag?

Sporten is super gezond maar vooruitgang vraagt om een stevige trainingsprikkel, met soms kwalen als gevolg. Dat komt doordat spieren zich flink inzetten tijdens de prestatie en kort- of langdurig kracht leveren. Die klappen vangen we wel zelf op, namelijk met het band- en peesapparaat dat bewegingen geleidt. Dat verdient best wat extra aandacht dus.

Een sportmassage helpt het lichaam herstellen en draagt bij aan een betere prestatie.

Een sportmassage brengt spieren naar de juiste spanning en zorgt tegelijkertijd voor een betere doorbloeding. Sporters gebruiken deze massagevorm naast fysieke voorbereiding ook om zich mentaal klaar te maken voor de beste sportieve prestatie.

Daarnaast is het doel van een sportmassage uiteraard ook preventief, om de kans op blessures te voorkomen. Hoe dat gebeurt? Doordat de behandeling doorbloeding stimuleert, spieren beter functioneren, coördinatie verbetert dat samen geeft blessures minder kans om door te breken.

Is het kwaad na zware inspanning toch geschied? Dan werkt een sportmassage ook curatief, oftewel genezend. Het voorkomt spierpijn of, wanneer dat toch optreedt, helpt het om dit sneller te laten verdwijnen.

Wil jij je spieren laten behandelen middels een sportmassage neem dan contact op.

 

Orthopedische revalidatie

Na een ongeval of operatieve ingreep is het van groot belang om weer te herstellen. Daarbij gaat het dus om revalidatie. Wanneer jij op de juiste manier revalideert, herstel je sneller en heb je op lange termijn betere resultaten. Hiernaast verklein je de kans dat klachten op een later moment terugkomen.

Naast revalidatie na een operatie bieden ik ook begeleiding voor een operatie. Door te werken aan een betere conditie en functionaliteit voor een operatie, zullen er minder complicaties optreden na de operatie en zal het herstel sneller verlopen. Indien nodig bezoek ook aan huis voor revalidatie, wanneer jij (tijdelijk) minder mobiel bent en niet naar de praktijk kunt komen.

Het doel van orthopedische revalidatie is het verbeteren van jouw mobiliteit, coördinatie, spierkracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen. Middels specifieke oefeningen verbeter je de belastbaarheid van bijvoorbeeld jouw knie, schouder of heup. Samen met jou stel ik een specifiek behandelplan op waarbij rekening wordt gehouden met jouw wensen en behoeften.

Word of ben je geopereerd en wens een juiste revalidatie, neem dan contact op. 

 

Arbeid

Optimize fysiotherapie kan u tevens helpen bij de aanpak van werkgerelateerde klachten. Ik behandel en adviseer op zowel fysiek als mentaal vlak met als doel: het creëren van een gezonde werkomgeving en optimale, duurzame inzetbaarheid.

Ik heb mij verdiept in het begeleiden van werknemers die (dreigen te) verzuimen door lichamelijke klachten. De focus ligt op het optimaal inrichten van de werkplek, inzichtelijk maken van de belasting en op welke wijze de belastbaarheid hierop in te zetten. Je word dus begeleidt bij het aanleren van gezond werken en het juist inrichten van de werkplek om klachten in de toekomst te voorkomen.  

Heb je het idee dat je klachten krijgt die ontstaan vanuit je werkomgeving. Neem dan contact op.

 

D.A.Mobilisatie

De afkorting D.A.M. staat voor Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie. De DAM-mobilisatietechnieken zijn gebaseerd op moderne, wetenschappelijke inzichten in de bouw en functie van gewrichten en spieren. De technieken wijken af van wat als "algemeen gangbaar" wordt beschouwd. Wetenschappelijk onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat het bindweefsel van door immobilisatie beperkt beweeglijk geworden gewrichten, paradoxaal genoeg, juist slapper is geworden dan voorheen. Het "rekken" van kapsel en banden is daarmee een verouderde behandelwijze. Een bewegingsbeperking blijkt te berusten op het progressief ontsporen van het gewricht gedurende het doorlopen van een bewegingstraject, op basis van een veranderde positie van de momentane draaiingsassen van het gewricht. Door middel van de D.A.M.-mobilisaties wordt getracht de passieve sturing in het gewricht te normaliseren. Op deze wijze wordt de functieproblematiek, die ten grondslag ligt aan de klachten opgeheven.

 

Triggerpoint reset methode

De Triggerpoint Reset Methode is een holistische behandelwijze. De TRM is een combinatie van pijnresettechnieken en body- en mindcoaching, samengevoegd in een kortdurend intensief traject waardoor langdurige pijnklachten blijvend verdwijnen. Deze technieken worden gebruikt om de triggerpoints (pijnlijke plekken in spieren), te resetten. Het zijn pijnvrije, zachte technieken op onder andere de bindweefselstructuren. Er wordt GEEN gebruik gemaakt van naalden of pijnstillers.  

Er is aandacht voor gezonde voeding, beweging en het ontwikkelen van goede routines. 

De kracht van het traject zit in het feit dat je alle factoren die van invloed zijn op je lijf gaat aanpakken en daardoor gaat er ook definitief wat veranderen aan lichamelijke spanning, vaak de oorzaak van pijn. De voorbereidende opdrachten zorgen ervoor dat jij zelf de tools krijgt om stressreacties in je lichaam te herkennen. Dit zorgt voor ontspanning, verbeterde doorbloeding en daardoor het verdwijnen van je klachten. De bewustwording van hoe het lichaam werkt heeft vaak grote positieve invloed op het verdwijnen van de pijn. 

Spreekt deze behandelwijze je aan neem dan contact op.